Zagori v naravnem okolju

KAJ STORIMO

  • Ostanite mirni in razsodni. Ocenite kakšen je požar. Ȍe je to manjši začetni požar, če je šele zagorelo, skušajte požar pogasiti sami.
  • Pri gašenju morate paziti predvsem na svojo varnost. Požara se lotite s priročnimi gasilnimi sredstvi: z vodo, brinovimi ali smrekovimi vejami ter z zemljo ali peskom.
  • Gašenje požarov v naravi je najuspešnejše z vodo. Zadostno količino vode preprosto zlijte na ogenj. Ogenj mora povsem ugasniti. Z brinovimi ali smrekovimi vejami udarjajte po površini, ki jo je zajel ogenj ali pa jih vlecite po robu goreče trave. Ȍe imate pri roki kramp ali lopato, lahko prekopljete rušo in s tem preprečite širjenje požara. Manjšo površino, ki jo je zajel ogenj, lahko posipate tudi s peskom ali zemljo, dokler povsem ne ugasne.
  • Sami gasite le, če požar ne presega vaših zmožnosti. Ȍe požaru niste kos, nemudoma pokličite center za obveščanje na številko 112 .

Nasvet: Z dodatnimi informacijami, ki jih lahko poveste gasilcem na kraju požara, lahko veliko prispevate k učinkovitejšemu gašenju.

Povzeto po URSZR