Pri italijanski kostnici nad Kobaridom je v soboto, 23. oktobra 2021 potekala tradicionalna spominska slovesnost v spomin padlim med prvo svetovno vojno.

Zbrane so nagovorili državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Janez Žakelj, veleposlanik Italijanske republike v Republiki Sloveniji Carlo Campanile, župan Občine Kobarid Marko Matajurc, županja Občine Čedad Daniela Bernardi in generalni konzul Italije v Kopru  Giovanni Coviello.

Državni sekretar ministrstva za obrambo mag. Žakelj je spomnil na trpljenje evropskih narodov v preteklem stoletju in življenje v miru danes označil za privilegij. »To mesto, ki je vedno bilo in je velik kraj spoštljivosti do umrlih, nam daje jasno sporočilo, da je vojna strašna tragedija in da življenj, izgubljenih v njej, ni mogoče povrniti. Poleg tega nas poziva k temu, da naredimo vse, kar je v naših močeh, da se kaj tako krutega nikoli več ne ponovi,« je dejal državni sekretar.

Župan Marko Matajurc je poudaril, da je spomin na dogodke in na osebe, ki so jo oblikovali, ključen za razumevanje sedanjosti, še bolj pa za naše korake, ki jih bomo še storili. »Danes se s spoštovanjem poklonimo vsem padlim, ki so bili v prvi vrsti ljudje, sinovi, možje, očetje in s tem opomnimo, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi,« je zaključil kobariški župan.

Spominske slovesnosti so se udeležili tudi poslanka in poslanca Državnega zbora Monika Gregorčič, Danijel Krivec in Andrej Černigoj. Slovesnosti pri italijanski kostnici je sledila slovesnost na pokopališču v Kobaridu, kjer je zbrane nagovoril načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban.

Tekst: Nataša Hvala Ivančič, foto: MORS in Maša Klavora