Lani, na torek, 25.8.2020 smo izvozili na intervencijo v trnovske klance. Po prvih informacijah naj bi padel kolesar a naj ne bi bilo hujšega. Kmalu po izvozu ReCO Nova Gorica javi, da gre za oživljanje ter, da je NMP obveščena in na poti. Med vožnjo se uskladimo, pripravimo opremo… cesta polna turistov…hitimo… Na kraj prispemo skoraj istočasno z zdravnikom in sestro iz ZP Kobarid. Na tleh leži kolesar, ki ga dva tuja zdravnika-anesteziologa oživljata. Takoj namestimo AED in sprožimo. Nadaljujemo… Prispe NRV iz Tolmina. S skupnimi močmi izvajamo vso potrebno oskrbo. Med tem ugotovimo, da pred nami leži znanec Bogdan Mikulič iz Trnovega ob Soči. Do tedaj ga ni nihče prepoznal. Trud se obrestuje. Bogdanu se povrnejo življenjski znaki a ostaja nezavesten. Zdravnik aktivira HNMP, ki ga nemudoma prepelje v UKC Ljubljana. Vrnemo se v gasilski dom, uredimo opremo, nato vsak po svoje, a z mislijo kaj se bo z Bogdanom dogajalo v naslednji dneh. Bo?

V naslednjih tednih smo redno preverjali njegovo stanje pri njegovi sestri. Nespodbudno. Najbrž se ne bo izvlekel pove Anka. Nekega dne pa preobrat. Bogdan se je pričel zbujati in kot kaže ne bo imel hujših posledic. Informacija se takoj razširi med ekipo. Zadovoljni in veseli, da nam je s skupnimi močmi uspelo ohraniti življenje človeka, ki se je pred kratkim upokojil.

Kmalu po prihodu iz bolnišnice smo od Bogdana prejeli pismo zahvale, hkrati pa je napovedal, da nas bo ob prvi priložnosti obiskal in se nam še osebno zahvalil. In tako smo se v četrtek, 16.9.2021 dobro leto po nesreči vsi člani ekipe PGD Kobarid zbrali z njim, naredili skupno fotografijo ter nazdravili na čim manj podobnih. Kot je dejal je neizmerno hvaležen tudi naključnima zdravnikoma, celotni ekipi NMP ZD Tolmin, ekipi HNMP, policistom in naključnim mimoidočim. Prav tako ni mogel prehvaliti osebja UKC Ljubljana. Ob tej zgodbi lahko rečemo, da je veriga preživetja odigrala ključno vlogo pri ponovnem rojstvu našega prijatelja!

Opomba! Zgodba s fotografijami je objavljena z dovoljenjem Bogdana Mikuliča.

B. Mikulič tretji z leve