V nedeljo, 16.5.2021 smo v Petrinjo odpeljali pomoč tamkajšnjim prostovoljnim gasilcem. Delegacijo so sestavljali; podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič, predsednica Združenja kampov Slovenije Lidija Koren, predsednik GZ Kobarid Aleksander Grković, poveljnik GZ Kobarid Andraž Mašera, podpoveljnik PGD Kobarid Mitja Hrast ter predsednik PGD Kobarid Sašo Rosič.

Do dogovora o pomoči je prišlo ob zadnjem obisku, 6.1.2021, ko smo na prizadeto območje prepeljali bivalno prikolico v organizaciji Lidije Koren. Takrat smo se oglasili pri tamkajšnjih gasilcih, ponudili pomoč v moštvu, opremi ali finančno, si izmenjali kontakte ter se dogovorili, da se slišimo takoj, ko se stanje nekoliko umiri.

V mesecu aprilu so nas kolegi kontaktirali ter potožili, da ob tako velikem številu intervencij ter posledično uničeni osebni opremi, nujno potrebujejo opremo za gašenje gozdnih požarov. Na prošnjo se je takoj odzval Upravni odbor društva ter v istem tednu organiziral akcijo zbiranja sredstev med člani. Darovali so vsi, od najmlajših do najstarejših. V desetih dneh smo tako zbrali dobrih 1.300 eur za katere smo takoj nabavili deset lahkih čelad. Poleg tega se je prijazno odzvalo še podjetje za proizvodnjo osebne zaščitne opreme iz Slovenije ter darovalo deset lahkih kombinezonov v vrednosti 1.300 eur. Poleg smo dodali še taktične pasov in vse skupaj dostavili tamkajšnjim gasilcem.

Sprejem je bil nadvse prijeten. Po vljudnostni kavi smo iz rok predsednika DVD Petrinja, g. Stanislava Polovine prejeli zahvale nato pa izvedli še predajo donacije. Ob tem vatrogasci niso skrivali čustev saj jim bo nova oprema prišla še kako prav.

Sledilo je kosilo nato pa smo si v njihovem spremstvu ogledali mesto, ki je postalo eno samo gradbišče. Podatek iz meseca marca namreč kaže, da je prijavljenih več kot 37.500 poškodb na objektih. Ob toliko ruševinah  te prizori ne pustijo ravnodušnega.

Za konec smo obiskali še dom gasilca Borisa Božička, ki je ob potresu prav tako utrpel škodo. V znak podpore pri obnovi doma mu je Lidija Koren predla donacijo v vrednosti 650 eur, ki jo je Boris s soprogo prevzel z solzami v očeh. Skupaj z družino se je zahvalil, da na njih nismo pozabili ter, da nam bodo večno hvaležni. Enako so izrazili tudi gasilci ter nas povabili, da stike ohranimo tudi v bodoče.

Ob koncu iskrena hvala vsem, ki ste prispevali ter hvala slovenskemu podjetju za proizvodnjo osebne zaščitne opreme.

O dogodku je poročala tudi lokalna medijska hiša Portal53 ter DVD Petrinja.