V četrtek 11. oktobra so v organizaciji GZ Kobarid in GZ Cerkno imeli naši veterani tradicionalni skupni izlet. Na letošnjem izletu smo se sprva ustavili pri gasilcih v Bovcu, kjer so nam ponosno razkazali njihovo najnovejšo pridobitev in sicer tehnično vozilo z dvigalom. Nato je sledil odhod proti geološko-rudarskemu parku v Rablju, kateri je bil ustanovljen leta 1993, po zaprtju tamkajšnjega rudnika. Na območju parka se tako nahaja eden izmed najpomembnejših evropskih rudnikov svinca in cinka, ki so ga odkrili že v rimskem času in je deloval od 18. stoletja pa do leta 1990. Med obiskom smo si tako z vlakcem kot peš ogledali bivše rudarske tunele in razstavo v muzeju, kjer se nekoč nahajale pisarne vodstva rudnika, razstavljena pa so tudi gradiva, ki se nanaša na kompleksno zgodovino rudnika, ki je zaznamoval življenje tega kraja in njegovih prebivalcev. Med obiskom muzeja smo na novo odkrili to dolino in njene mogočne gore ter pričevanja o delu rudarjev, ki so zaznamovali razvoj te regije, tako v Italiji kot v Sloveniji. Seveda ni manjkalo dobro okrepčilo z pijačo.

Nato nas je pot zapeljala do nordijskega centra Planica, kjer smo se s sedežnico odpeljali do zaletišča in si še z vrha ogledali eno izmed največjih letalnic na svetu. Nekateri so se v dno skakalnice odpravili kar peš ter še izdatno izkusili veličino omenjene naprave.

Sledilo je še pozno kosilo v prijetni družbi v Ratečah ter kasneje še obvezna gasilska slika vseh udeleženih. Ker je bilo že pozno popoldne, smo se poslovili od so-tovarišev ter prijetno utrujeni krenili domov.

Mitja Ivančič, GZ Kobarid